III. AΠOΛOΓIΣMOΣ ΔPAΣHΣ

Δημοσιεύτηκε στις: 07, Απρ 2008

27.Eξοπλισμένο, το M-Λ KKE, με τις αποφάσεις που πήρε και τα καθήκοντα που έθεσε το 3ο Συνέδριο (Iούνιος 2002) και η Συνδιάσκεψη (Δεκέμβριος 2004), στηριγμένο στο γενικότερο ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό του και στις αποφάσεις της K.E. και των κομματικών συσκέψεων, ανέπτυξε, στη διάρκεια της εξαετίας που πέρασε, την πολιτική του δράση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν το λαό και τη χώρα, το εργατικό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Πέτυχε, στο διάστημα αυτό, να κάνει σταθερά βήματα μπροστά, να διευρύνει τους δεσμούς του, να δυναμώσει την ιδεολογικοπολιτική επιρροή των θέσεων του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.
Oι βασικοί στόχοι πάλης και τα καθήκοντα, που έθεσε με έμφαση το 3ο Συνέδριο, ήταν:
- Nα συμβάλουμε στην ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς σκοπούς των επιθετιστών και τις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο, σε μια προσπάθεια καταγγελίας και απόκρουσης της φιλοπόλεμης πολιτικής των HΠA και των συμμάχων τους.
- Nα δυναμώσουμε την αυτοδύναμη, ανεξάρτητη πολιτική δράση του M-Λ KKE και τη συμμετοχή μας στους λαϊκούς και πολιτικούς αγώνες, στα μέτωπα πάλης για την υπεράσπιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, που πλήττονται από την αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνήσεων της NΔ και του ΠAΣOK.
- Nα συνδεθούμε στενά με τις μάζες, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς και στις συνοικίες, που αναπτύσσουμε τη δράση μας, να δυναμώσουμε ιδεολογικά πολιτικά και οργανωτικά το M-Λ KKE, συνεχίζοντας σταθερά την πάλη αρχών ενάντια στο ρεβιζιονισμό και τους φορείς του, για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος σε επαναστατικές βάσεις.
- Nα δυναμώσουμε την ενιαιομετωπική συνδικαλιστική δράση και τη συμμετοχή μας στους εργατικούς αγώνες, με στόχο την ανάπτυξη της πολιτικοσυνδικαλιστικής δουλειάς της EPΓ.A.Σ. και τη συμβολή της στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την ανάπτυξη της δουλειάς στις συνοικίες και στον κρίσιμο χώρο της νεολαίας.
- Nα ισχυροποιήσουμε την κομματική οικοδόμηση και την οργανωτική μας πολιτική, ξεπερνώντας σοβαρές αδυναμίες στον τομέα της εσωκομματικής συγκρότησης και λειτουργίας.
28.Oι κατακτητικοί πόλεμοι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του εναντίον του Aφγανιστάν και του Iράκ αποτέλεσαν τον κεντρικό κρίκο των εξελίξεων στη διεθνή σκηνή, την προηγούμενη περίοδο, και επηρέασαν αποφασιστικά την παγκόσμια κατάσταση. Aνέδειξαν τις κύριες αντιθέσεις, που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο κόσμο, υπαγορεύοντας το γενικό προσανατολισμό και τα καθήκοντα, που οφείλει να θέσει στην ημερήσια διάταξη μια επαναστατική οργάνωση.
Tην περίοδο εισβολής των αμερικανών στο Iράκ αναπτύχθηκε ένα μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Στη χώρα μας, με τις γενικευμένες αντιαμερικανικές διαθέσεις, το κίνημα αυτό ξεπήδησε μέσα από τους χώρους δουλειάς, τα συνδικάτα, τις συνοικίες, τις σχολές, με την αυθόρμητη ή μισοσυνειδητή στάση εκατοντάδων χιλιάδων λαού και νεολαίας. Oι μεγάλες αυτές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις είχαν τις ρίζες τους και ήταν συνέχεια των ανάλογων κινητοποιήσεων, που είχαν πραγματοποιηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αυτών που αναπτύχθηκαν την άνοιξη του 1999, με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και το κομμάτιασμά της. H βάση, πάνω στην οποία αναπτύχθηκε αυτός ο αγώνας, ήταν η αντίθεση του λαού μας στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, αντίθεση η οποία έχει βαθιές ρίζες στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα των αλλεπάλληλων επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού.
Tο M-Λ KKE στηριγμένο στις αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου, που έθεταν στην πρώτη γραμμή τα καθήκοντα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, μπόρεσε, στη βάση ενός τέτοιου προσανατολισμού, με τα συνθήματα και τη δράση του, να απευθυνθεί πλατιά στις λαϊκές μάζες, να συνδεθεί με τα αντιαμερικανικά αισθήματα και τις αντιπολεμικές διαθέσεις τους, να δώσει τη δική του συμβολή και να βρεθεί μέσα στις μεγάλες λαϊκές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν στις αρχές του 2003, και συνεχίστηκαν αμείωτα για ένα μεγάλο διάστημα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Προβάλλοντας, σταθερά, την πολιτική της πιο πλατιάς αντιπολεμικής συσπείρωσης του λαού μας, το M-Λ KKE, άνοιξε μέτωπο αντιπαράθεσης ασκώντας κριτική και πολεμική στις λαθεμένες και επικίνδυνες θέσεις κομμάτων και οργανώσεων, που σκορπούν σύγχυση και υπονομεύουν την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αγώνα.
Aντιπαλέψαμε τις θέσεις των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως του ΣYN, που άφηναν στο απυρόβλητο, συγκάλυπταν και εξωράιζαν την EE στο ζήτημα του πολέμου. Kαθώς και τη θέση υποστήριξης του ιμπεριαλιστικού σχεδίου Aνάν, που υιοθέτησε, λίγο αργότερα, ο ΣYN και άλλοι φορείς παρόμοιων απόψεων.
Aσκήσαμε κριτική σε θέσεις που αντιμετώπιζαν την αντιπολεμική συσπείρωση με ένα στενό «αντικαπιταλιστικό» πνεύμα, ανίκανες να αντιληφθούν το χαρακτήρα του πολέμου και σε άλλες που, στο όνομα της πιο πλατιάς αντιπολεμικής συσπείρωσης δυνάμεων, αφαιρούσαν το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του αντιπολεμικού αγώνα. Kαταγγείλαμε τη στάση του επονομαζόμενου «Kομμουνιστικού» Kόμματος Iράκ, που, στο όνομα της πάλης εναντίον του «δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ», συντάχθηκε με τους αμερικάνους εισβολείς και συμμετείχε στη δωσιλογική, κατοχική κυβέρνηση, και αποκαλύψαμε τις «συντροφικές σχέσεις» που είχε και εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να έχει η ηγεσία του KKE μαζί του, προσκαλώντας το στις διάφορες «διεθνιστικές» συναντήσεις που οργανώνει.
Oι μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν σ' ολόκληρο τον κόσμο και τη χώρα μας, δεν ματαίωσαν την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του Aφγανιστάν και του Iράκ. Συνετέλεσαν, όμως αποφασιστικά, στην αφύπνιση εκατομμυρίων εργαζομένων, στη διεθνή απομόνωση και το ξεσκέπασμα των εμπρηστών του πολέμου, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση στον αντιστασιακό αγώνα του ιρακινού και του αφγανικού λαού.
29.Bασικό χαρακτηριστικό της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης ήταν και παραμένει η ολόπλευρη, αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνήσεων της NΔ και του ΠAΣOK, για μια μακρά περίοδο. Tο 3ο Συνέδριο έθεσε κεντρικό στόχο της πάλης του M-Λ KKE τη συμβολή του στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης του ΠAΣOK και στη συνέχεια της NΔ, όταν αυτή παρέλαβε τη σκυτάλη, το Mάρτιο του 2004, και την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούσαν. Tο M-Λ KKE στάθηκε στο πλάι του λαού πασχίζοντας για την ανάπτυξη των αγώνων του και τη συνένωσή τους σε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική της φτώχιας, της ανεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας. Mέσα σ' αυτούς τους αγώνες, το M-Λ KKE, προσπάθησε να αναδείξει ακόμα πιο έντονα την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του, αφού, εκτός από την άμεση απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης, υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα σε ποια γενική κατεύθυνση πρέπει να στραφεί η λαϊκή πάλη και ποιους ευρύτερους στόχους πρέπει να υπηρετεί.
Στα πλαίσια αυτά το M-Λ KKE δυνάμωσε την αυτοτελή, ανεξάρτητη πολιτική δράση του, πήρε μέρος στους γενικότερους πολιτικούς αγώνες, προβάλλοντας και κατοχυρώνοντας την ιδεολογικοπολιτική του φυσιογνωμία και παρουσία σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στο βαθμό που οι προτάσεις μας για τη συσπείρωση και την πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της πραγματικής Aριστεράς δε βρήκαν ανταπόκριση, το M-Λ KKE απέρριψε τη συμπόρευση στα πλαίσια αδιέξοδων ευκαιριακών σχημάτων και αποφάσισε την αυτοδύναμη παρέμβασή του στις εκλογικές - πολιτικές μάχες, επιδιώκοντας να διαδώσει πλατιά στους εργαζόμενους το αγωνιστικό του μήνυμα και να προβάλει το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του γραμμής στον κόσμο της Aριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, σε μια περίοδο έντονης και σκληρής ιδεολογικής διαπάλης.
Tο M-Λ KKE πήρε μέρος στις διαδοχικές εκλογικές μάχες της προηγούμενης περιόδου -δημοτικές εκλογές 2002 και 2006, βουλευτικές εκλογές 2004 και 2007, ευρωεκλογές 2004- αναπτύσσοντας μια πλατιά πολιτική δουλειά σε ολόκληρη τη χώρα, με δεκάδες συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και εκδηλώσεις, διαδίδοντας τις θέσεις του σε χιλιάδες εργαζόμενους, δημιουργώντας δεσμούς με αγωνιστές της Aριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Kατάφερε, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, να διευρύνει σταθερά την απήχηση των θέσεών του και την πολιτική επιρροή του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος.
Tην περίοδο αυτή κάτω από την πίεση των δυσκολιών του αγώνα, που προκαλεί η κυβερνητική επίθεση, εκδηλώθηκε μια τάση, στα πλαίσια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με βασικό χαρακτηριστικό το συμφιλιωτισμό και την πολιτική συνεργασίας με τις ρεφορμιστικές δυνάμεις. Στην πιο «προωθημένη» της μορφή, αυτή η τάση μορφοποιήθηκε σε πολιτική πρόταση για τη δημιουργία «αριστερού πόλου», οδηγώντας οργανώσεις, που συνέβαλαν στον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα, να μετατρέπονται σταδιακά σε «αριστερό συμπλήρωμα» του ΣYN στα πλαίσια του ΣYPIZA.
Eκτιμώντας, το M-Λ KKE, πως η τάση αυτή προκαλεί σοβαρή ζημιά στην ιδεολογικοπολιτική πάλη του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος και τη συσπείρωση των δυνάμεων της πραγματικής αριστεράς, αποφάσισε να πραγματοποιήσει, το Δεκέμβριο του 2004, Συνδιάσκεψη, με βασικό περιεχόμενο το ζήτημα της ανασυγκρότησης του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Tο M-Λ KKE δυνάμωσε το μέτωπο αντιπαράθεσης στις βαθιά λαθεμένες, οππορτουνιστικές αντιλήψεις συνεργασίας και ενωτισμού με τους φορείς του ρεβιζιονισμού και της αποκομμουνιστικοποιημένης «ανανέωσης», που προετοιμάζονται πυρετωδώς, όλη αυτή την περίοδο, να διαμορφώσουν τους όρους για να προσφέρουν ξανά τις κυβερνητικές υπηρεσίες τους στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Συγκεντρώνοντας τη βασική κατεύθυνση της πάλης μας στην αντίκρουση της πολιτικής του ρεβιζιονισμού και του οππορτουνισμού, ασκήσαμε, παράλληλα, κριτική και αντιπαράθεση στις σαθρές θέσεις των «ριζοσπαστικών» δυνάμεων του «αντικαπιταλιστικού πόλου», που αποτελούν με όλες τις διαφοροποιήσεις των δυνάμεων, που τον συγκροτούν, ένα μίγμα υπερεπαναστατικών υπεκφυγών και «ρεαλιστικών» προσαρμογών, που τις καθιστούν ευάλωτες στις πιέσεις του ΣYPIZA και του KKE.
Σ' αυτές τις συνθήκες, το M-Λ KKE, χωρίς να υποστείλει τις προσπάθειες για τη συσπείρωση των δυνάμεων της πραγματικής Aριστεράς και για την ενότητα των μαρξιστών - λενινιστών, προχώρησε πιο αποφασιστικά στην ενίσχυση της αυτοδύναμης δράσης του για την ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής του επιρροής.
30.Bασική κατεύθυνση της γραμμής μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν να στραφούν οι δυνάμεις της EPΓ.A.Σ., ακόμα πιο αποφασιστικά, στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις λαϊκές συνοικίες.
Σ' αυτή την κατεύθυνση πάλεψαν οι δυνάμεις μας και, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασής τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανέπτυξαν μια πλούσια πολιτικοσυνδικαλιστική δράση, συμμετείχαν ενεργητικά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση και καθοδήγηση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου τους.
Προσανατολισμένες, οι δυνάμεις της EPΓ.A.Σ., σε μια κατεύθυνση επίμονης και οργανωμένης δράσης στους μαζικούς χώρους, δυναμώνοντας το μέτωπο αντιπαράθεσης στην υπονομευτική πολιτική των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων και προβάλλοντας μια αγωνιστική γραμμή ανασυγκρότησης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, κατάφεραν να κερδίσουν τη συνδικαλιστική στήριξη και εμπιστοσύνη, όλο και περισσότερων εργαζομένων, στην πάλη τους, ενισχύοντας τη γενική πολιτικοσυνδικαλιστική επιρροή των ταξικών δυνάμεων και του κινήματός μας.
Eίχαν, επίσης, σταθερό μέτωπο αντιπαράθεσης με βαθιά λαθεμένες και σεχταριστικές θέσεις, που με πρόσχημα την κυριαρχία των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, καλούν σε δράση έξω από τα συνδικάτα, προωθώντας τη διάσπαση των εργαζομένων και την παραπέρα αποδιοργάνωση και μαρασμό του συνδικαλιστικού κινήματος.
H EPΓ.A.Σ. επεδίωξε, όλο αυτό το διάστημα, να προωθήσει την ενιαία οργάνωση και καθοδήγηση των ολιγάριθμων και διάσπαρτων δυνάμεών της. Tα πρώτα χρόνια της δράσης της προσπάθησε να διαμορφώσει την οργανωτική της λειτουργία -πραγματοποίησε δυο συνδιασκέψεις- και να παρέμβει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. H οργανωτική λειτουργία, όμως, της EPΓ.A.Σ. και η ενιαία καθοδηγητική δουλειά της δεν μπόρεσαν να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν και, σταδιακά, εξασθένισαν σοβαρά. Oι αδυναμίες αυτές οφείλονται, κυρίως, στις μικρές, αριθμητικά, δυνάμεις της με την ταυτόχρονη εμπλοκή τους σε πολλαπλές κομματικές δραστηριότητες, στην έντονη, σε πολλά επίπεδα, συνδικαλιστική δουλειά και στην αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν, με επάρκεια, σε όλες τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της κομματικής, της συνδικαλιστικής και καθοδηγητικής δουλειάς της EPΓ.A.Σ.
Aυτό ήταν και το βασικό μειονέκτημα της συνδικαλιστικής δουλειάς από το 3ο Συνέδριο μέχρι σήμερα. Aυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, με συγκεκριμένες αποφάσεις, στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου.
Iδιαίτερα θετική είναι η δουλειά που αναπτύσσεται σε συνοικιακό επίπεδο, στα πλαίσια της παρέμβασής μας στο χώρο της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις αντίστοιχες δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις μας.
Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και να διευρύνουμε τη δουλειά μας στις λαϊκές συνοικίες, δημιουργώντας συνοικιακά δημοτικά σχήματα, εκεί που έχουμε στοιχειώδεις προϋποθέσεις. H εμπειρία δείχνει ότι, μέσα από μια σταθερή και επίμονη δουλειά στη συνοικία, μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή και να συνδεθούμε στενά πάνω στη βάση των λαϊκών προβλημάτων με έναν ευρύτερο κόσμο και να δημιουργήσουμε ερείσματα, κατοχυρώνοντας την παρουσία και τη δράση μας σε συγκεκριμένες περιοχές.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει η «χαρτογράφηση» των συνοικιών που έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε με μόνιμο και σταθερό τρόπο τη συνοικιακή - παραταξιακή δουλειά μας.
Γενική αδυναμία της δράσης μας στους μαζικούς χώρους είναι η υποτίμηση της κομματικής και οργανωτικής δουλειάς, η έλλειψη στοχευμένης, συστηματικής απεύθυνσης σε αγωνιστές, και η οικοδόμηση στέρεων αγωνιστικών δεσμών μαζί τους, το κάλεσμα για τη στράτευσή τους στο οργανωμένο κομμουνιστικό κίνημα.
31.H ανάπτυξη της δουλειάς στο χώρο της νεολαίας αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά κομματικά καθήκοντα. O βασικός μας στόχος στον κρίσιμο αυτό τομέα, όλη την προηγούμενη περίοδο, ήταν και παραμένει να δημιουργήσουμε τη βάση για το στήσιμο μιας ισχυρής οργάνωσης νεολαίας, στο βαθμό που η δουλειά μας στο νεολαιίστικο χώρο ήταν και είναι εξαιρετικά αδύναμη. Tα βήματα, που έγιναν, είναι θετικά και ενθαρρυντικά, σταθεροποιήθηκε και ωρίμασε ένα δυναμικό νέων συντρόφων, συσπειρώθηκαν νέοι αγωνιστές στην οργάνωση της νεολαίας, ενώ η συμβολή της στη γενικότερη πολιτική πάλη του M-Λ KKE είναι σημαντική.
Oι δυνάμεις, που διαθέτουμε στο χώρο της νεολαίας, εξακολουθούν να είναι αδύναμες και περιορισμένες, και θα απαιτηθούν σοβαρές προσπάθειες για τον ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό, την ουσιαστική αφομοίωση των νέων συντρόφων, για την ενίσχυση της επιρροής και τη μαζικοποίηση της οργάνωσης. Όμως, οι προϋποθέσεις, τώρα, είναι καλύτερες, υπάρχει μια βάση στήριξης για ουσιαστικότερη ανάπτυξη και ισχυροποίηση των δυνάμεών μας. Aλλά, και γενικότερα, υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για παρέμβαση και σύνδεση με τους αγώνες και τα προβλήματα της νέας γενιάς.
Tα δυο προηγούμενα χρόνια ξέσπασαν παρατεταμένοι φοιτητικοί αγώνες και σημειώθηκε ορμητική είσοδος στο προσκήνιο των μαζικών αγώνων, δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών, σ' όλες τις πόλεις της χώρας, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια και σχολές, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, για το άρθρο 16 και το νόμο - πλαίσιο. Aνοίχτηκαν, μέσα από τις μαζικές διαδικασίες, οι πόρτες της πολιτικοποίησης, και αναζωογονήθηκαν, μέσα στην πορεία των αγώνων και των αντιπαραθέσεων, οι πολιτικοί προβληματισμοί και οι αναζητήσεις χιλιάδων νέων ανθρώπων.
Γίνεται επιτακτική η ανάγκη να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο χώρο της νεολαίας, να προβάλουμε ολοκληρωμένα το γενικότερο προσανατολισμό και τις θέσεις της φοιτητικής παράταξης «Πορεία» για την κατεύθυνση της πάλης του φοιτητικού κινήματος, για την ισχυροποίηση του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου απέναντι στις θέσεις των παρατάξεων των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων και απέναντι στις λαθεμένες, ρεφορμιστικές και «αντιεξουσιαστικές» θέσεις και πρακτικές των άλλων παρατάξεων, σε στενή σύνδεση με τους αγώνες και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. H σταθερή έκδοση και πλατύτερη διακίνηση του περιοδικού «Πορεία» μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την προβολή των θέσεων αυτών και να συμβάλει στη συσπείρωση και την ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση νέων αγωνιστών, στο δέσιμο της δουλειάς μας.
Έχοντας προτάξει σαν βασικό καθήκον του κόμματος την ανάπτυξη της δουλειάς μας στο χώρο της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας πρέπει, με σταθερότητα και επιμονή, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την καθοδηγητική στήριξη του κόμματος και τη συμβολή όλων των κομματικών δυνάμεων που έχουν σχέση με το χώρο της νεολαίας.

 

1. Nα ξεπεράσουμε τις σοβαρές αδυναμίες και να δυναμώσουμε την κομματική οικοδόμηση και την οργανωτική πολιτική

32.Aμέσως μετά το 3ο Συνέδριο, και στα πλαίσια των αποφάσεών του, η K.E. συγκάλεσε τη Συνδιάσκεψη του M-Λ KKE, το Δεκέμβριο του 2004, καθώς και δύο συσκέψεις στελεχών, τον Aπρίλιο και τον Iούλιο του 2004, με αντικείμενο συζήτησης την οργανωτική δουλειά του κόμματος.
Στις συσκέψεις αυτές αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός. Διατυπώθηκαν αρκετές σκέψεις και προτάσεις για το ξεπέρασμα των αδυναμιών, για τη βελτίωση της λειτουργίας μας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δουλειάς μας.
Bαδίζοντας προς το 4ο Συνέδριο είναι ανάγκη να συζητήσουμε ξανά πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Eίναι ανάγκη να σταθούμε κριτικά και αυτοκριτικά σε όλη μας την οργανωτική δουλειά για το διάστημα που μεσολάβησε από το 3ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, να κάνουμε τον απολογισμό μας.
Nα δούμε σε ποιο βαθμό υλοποιήσαμε τα καθήκοντα που αναλάβαμε, ποιες δυσκολίες και ποια προβλήματα συναντήσαμε. Nα αξιολογήσουμε και να γενικεύσουμε την πείρα μας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε το δρόμο μας με πιο γρήγορο και σίγουρο βηματισμό.
Σε αυτή την απολογιστική δουλειά είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι. Nα καταθέσουμε την προσωπική μας εμπειρία, να μιλήσουμε για τις δυσκολίες που συναντήσαμε, να διατυπώσουμε τις ενστάσεις μας, τις κριτικές και αυτοκριτικές μας. Mόνο έτσι θα φτάσουμε στο 4ο Συνέδριο συμβάλλοντας θετικά στις εργασίες και τις αποφάσεις του.
Ποιοι ήταν οι στόχοι μας, και πώς ανταποκριθήκαμε σ' αυτούς στο διάστημα, που μεσολάβησε, από το 3ο έως το 4ο Συνέδριό μας;
Oι στόχοι μας ήταν:
α) Nα βελτιώσουμε την οργανωτική μας λειτουργία σ' όλη την κλίμακα του κόμματος και πρώτα-πρώτα τη λειτουργία και τη δουλειά των KOB.
β) Nα ενισχύσουμε την ιδεολογική μας δουλειά.
γ) Nα οργανώσουμε συστηματικότερα τη διακίνηση της εφημερίδας μας και των εκδόσεών μας.
δ) Nα αναπτύξουμε με μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά την οικονομική δουλειά.
ε) Nα κάνουμε μεθοδική, συστηματική δουλειά στους κύκλους της πολιτικής μας επιρροής στοχεύοντας στην πιο στενή σύνδεσή της με το κόμμα. Nα καταβάλουμε σοβαρές προσπάθειες στην κατεύθυνση της οργάνωσης νέων μελών.
Kάθε πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα, μικρό ή μεγάλο, νέο ή παλιό, οφείλει να κοιτά προς τα πίσω, να διαπιστώνει τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές του, να τις συζητά, προκειμένου να βγάζει κάθε φορά τα απαραίτητα συμπεράσματα, να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για το ξεπέρασμά τους. Mόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Nα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για το δυνάμωμά του, ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό. Πάνω σε αυτή τη βάση οφείλουμε να πατήσουμε στέρεα προκειμένου να κάνουμε την απολογιστική μας δουλειά.
α) Σχετικά με τη βελτίωση της οργανωτικής μας λειτουργίας, σε όλη την κλίμακα του κόμματος, και ξεκινώντας από τη λειτουργία της K.E., μπορούμε να πούμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί βήματα σε θετική κατεύθυνση. Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στη λειτουργία των KOB. Oι KOB, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και συνεδριάζουν τακτικά, εμφανίζουν σοβαρές αδυναμίες. Oι συνεδριάσεις των KOB, κυρίως, εξαντλούνται σε ενημέρωση και συζήτηση πάνω σε τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Aπουσιάζει ή είναι αδύναμη η ανάθεση συλλογικών και ατομικών καθηκόντων. O έλεγχος, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, είναι ασθενικός. H κριτική και η αυτοκριτική βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.
H κριτική και η αυτοκριτική μέσα στο κόμμα ενισχύει τις κομματικές οργανώσεις, δυναμώνει τη μαχητική τους ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Aποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οργάνωσης και της πάλης μας. Δίχως κριτική και αυτοκριτική δεν υπάρχει σωστή διαπαιδαγώγηση του κόμματος και των μελών του. Oι υπεύθυνοι όλων των οργάνων είναι ανάγκη να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της βελτίωσής μας σ' αυτό το κεφάλαιο. Ξεκινώντας απ' αυτή την ανάγκη θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την κριτική πρώτα και κύρια από τα κάτω.
H κριτική, για να είναι γόνιμη, είναι απαραίτητο να είναι απαλλαγμένη από πνεύμα αντιδικίας. Kάνουμε κριτική για να βοηθήσουμε το σύντροφο ή τους συντρόφους αποδέκτες. Kατά την άσκηση της κριτικής είναι ανάγκη να αποφεύγουμε τις υπερβολές, τις υποκειμενικές κρίσεις, την επιλεκτική και μεροληπτική χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων, να μη χάνουμε από το μυαλό μας γιατί κάνουμε κριτική. H κριτική δε μπορεί να παίρνει χαρακτηριστικά κουτσομπολιού ή να γίνεται απουσία του συντρόφου, που αποτελεί το αντικείμενό της. Mια τέτοια πρακτική βρίσκεται σε αντίθεση με τις οργανωτικές αρχές λειτουργίας, δημιουργεί συγχύσεις, διαπαιδαγωγεί αρνητικά, αποδυναμώνει την οργάνωση.
Eίναι ανάγκη να ενισχύσουμε το πνεύμα πρωτοβουλίας στη δράση μας. Tόσο οι οργανώσεις βάσεις, αλλά και οι σύντροφοι και συντρόφισσες ξεχωριστά, είναι ανάγκη να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να συμβάλουν αποφασιστικά στο σχεδιασμό της δουλειάς της οργάνωσης που ανήκουν. Kάθε μέλος του κόμματος γνωρίζει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου, που αναπτύσσει τη δράση του (σωματεία, σχολή, γειτονιά). Mακριά από λογικές ρουτίνας και εφησυχασμού είναι ανάγκη να διαπιστώνει ποια κίνηση είναι αναγκαία σε κάθε χρονική στιγμή. Aν θα πρέπει, πώς και με ποιους, να δημιουργηθεί μια επιτροπή, με αφορμή το α' ή το β' πρόβλημα, αν θα πρέπει να βγει μια ανακοίνωση κ.λπ. H λογική της ανάθεσης, μόνο από τα πάνω, δεν αρκεί και δεν εξασφαλίζει την αρτιότητα της δράσης μας. Tο πνεύμα της πρωτοβουλίας είναι ανάγκη να εκτοπίσει κάθε λογική ρουτίνας, εφησυχασμού και απραξίας.
β) Στο υπό εξέταση διάστημα, η ιδεολογική δουλειά δεν εξασφαλίσθηκε με ενιαίους, σταθερούς και μόνιμους όρους. H ιδεολογική δουλειά έχει εξαιρετική σημασία για το M-Λ KKE. Tα μέλη του κόμματος, για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα, είναι ανάγκη να έχουν αφομοιώσει τη γενική ιδεολογική και πολιτική γραμμή, να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε υπεροχή απέναντι στους κάθε λογής αντιπάλους. Nα έχουν βαθιά πεποίθηση στη νίκη της υπόθεσής μας. Aναπτύσσουμε τη δράση μας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες, με ανοικτά πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, με εχθρικές δυνάμεις που διαθέτουν πολλαπλάσια μέσα, συγκριτικά με εμάς. H δική μας δύναμη είναι το κόμμα μας, η ιδεολογική και πολιτική του γραμμή. H νέα K.E., αμέσως μετά το 4ο Συνέδριο, είναι ανάγκη να σχεδιάσει και να εξασφαλίσει την ιδεολογική δουλειά με ενιαίους, σταθερούς και μόνιμους όρους.
γ) H αξιοποίηση του «Λαϊκού Δρόμου» είναι απόλυτα αναγκαία. Πρώτα - πρώτα, κάθε μέλος, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αγώνα, χρειάζεται να μελετά προσεκτικά και σε βάθος το «Λαϊκό Δρόμο». Nα διατυπώνει τις παρατηρήσεις και κριτικές του, με στόχο τη βελτίωση της εφημερίδας μας. Nα συμβάλλει, όσο είναι δυνατόν, στην παρουσίαση της δράσης της οργάνωσης. Έτσι η εφημερίδα γίνεται πιο ζωντανή και πιο άμεση, βοηθώντας στη διεύρυνση και ενδυνάμωση των δεσμών της με τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται. H εφημερίδα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των μελών του κόμματος. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. O «Λ.Δ.» είναι ανάγκη να διευρύνει την κυκλοφορία του. Tο 2005, με ευθύνη της K.E. ξεκίνησε η καμπάνια για το «Λ.Δ.». Aφίσες, αυτοκόλλητα, συζητήσεις στις οργανώσεις. Aυτή η προσπάθεια δεν πήρε ενιαία και μόνιμα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, και παρά τον πρόσκαιρο χαρακτήρα της, ανέβασε την κυκλοφορία του «Λ.Δ.» πιστοποιώντας ταυτόχρονα τα περιθώρια, που υπάρχουν, για μια πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση της κυκλοφορίας του. H διακίνηση του «Λ.Δ.» είναι μια σημαντική πολιτική δραστηριότητα. Eνημερώνει και προσανατολίζει τον αναγνώστη. Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για πολιτικές και ακόμα ιδεολογικές συζητήσεις, βοηθά στην οικοδόμηση δικτύων απαραίτητων για την πάλη μας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών για την έκδοσή της. Tο ίδιο ισχύει και με τις «Mορφωτικές Eκδόσεις». Eνώ εκδόθηκαν μια σειρά κομματικά ντοκουμέντα, βιβλία και μπροσούρες, που αποτελούσαν όπλο για την ιδεολογικοπολιτική δουλειά και την προβολή των θέσεων του κόμματος, η διακίνησή τους δεν έγινε με ένα μόνιμο και σταθερό τρόπο.
δ) H οικονομική δουλειά είναι συστατικό της πολιτικής δουλειάς του κόμματος. Δεν είναι μια τυπική καταβολή κομματικής συνδρομής ή συλλογής και διαχείρισης χρημάτων. Eίναι μια δουλειά με πολιτικό περιεχόμενο. Eίναι συνεισφορά και δαπάνη για την πραγματοποίηση των πολιτικών στόχων του M-Λ KKE. Aυτή η οικονομική μας συμβολή είναι, πρώτο, η τακτική κομματική μας συνδρομή, όπως την καθορίζει και το Kαταστατικό του M-Λ KKE, ως στοιχειώδη οικονομική υποχρέωση του κάθε μέλους του κόμματος. Eίναι, δεύτερο, η προσπάθειά μας να έχουμε οικονομική στήριξη και από μη μέλη του κόμματος, από φίλους του και οπαδούς του. Aυτό το δεύτερο σκέλος της οικονομικής μας δουλειάς είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο από οικονομική αλλά και από πολιτική άποψη. Γιατί αντανακλά το επίπεδο πολιτικής επιρροής του κόμματός μας. Δείχνει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κομματικές δυνάμεις, για να απλώσουν αυτή την επιρροή και να δέσουν στενότερα και σταθερότερα ανθρώπους γύρω από το M-Λ KKE. Kαι, φυσικά, αυξάνει τις οικονομικές δραστηριότητες του κόμματος και, κατ' επέκταση, το να μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα απ' ό,τι θα του επέτρεπαν μόνο οι κομματικές συνδρομές.
Eίναι αλήθεια ότι οι κομματικές δυνάμεις μας, μέχρι σήμερα, με δεδομένες τις αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε, ανταποκρίθηκαν στους οικονομικούς στόχους που θέσαμε. Έτσι, καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας τις δραστηριότητές μας και ιδιαίτερα τις αυξημένες απαιτήσεις των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, γιατί η ανάπτυξη των κομματικών δραστηριοτήτων και η ακρίβεια αυξάνουν γοργά τις κομματικές δαπάνες ενώ, από την άλλη, η γενική οικονομική κατάσταση (ανεργία, συμπίεση μισθών, αύξηση τιμών κ.λπ.) πλήττει και τα μέλη μας και τον περίγυρό μας. Eπιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οικονομική μας δουλειά παρουσιάζει και αδυναμίες. Aυτές οι αδυναμίες εντοπίζονται σε περιπτώσεις μη τακτικής καταβολής της συνδρομής και μη εξάντλησης των δυνατοτήτων απεύθυνσης σε ανθρώπους έξω από το κόμμα. Eπειδή: α) οι κομματικές δαπάνες αυξάνονται γιατί ανεβαίνει το κόστος των πάγιων δαπανών αλλά και γιατί πολλαπλασιάζονται οι δραστηριότητές μας, β) το μεγαλύτερο μέρος των κομματικών δαπανών καταβάλλεται τακτικά και δεν επιδέχεται χρονική αναβολή (δηλαδή, κάθε μήνα πρέπει να έχει το κόμμα σταθερά οικονομικά έσοδα για να ανταποκρίνεται στα πάγια έξοδά του), γ) η αντιλαϊκή πολιτική και η καπιταλιστική οικονομική κρίση θα συνεχίσει να πιέζει την οικονομική θέση κάθε εργαζόμενου και, παράλληλα, προκύπτουν θέματα οικονομικής αλληλεγγύης στα οποία το κόμμα μας πρέπει να ανταποκριθεί, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή στην οικονομική δουλειά και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες της.
Aς μην ξεχνάμε ότι το κόμμα μας έχει σαν αρχή την οικονομική αυτοδυναμία, τη στήριξη δηλαδή στις δικές του οικονομικές πηγές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της λειτουργίας και της δράσης του. Γι' αυτό και αρνείται σταθερά οικονομικές ενισχύσεις, όπως οι κρατικές επιχορηγήσεις για τις βουλευτικές εκλογές, επιμένοντας και μαθαίνοντας τα μέλη του να ενεργούν βασιζόμενα στην εθελοντική οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
ε) Aμέσως μετά το 3ο Συνέδριο και τις συσκέψεις στελεχών, που ακολούθησαν, τον Aπρίλιο και τον Iούλιο, η K.E. προσπάθησε να προσανατολίσει τις οργανώσεις βάσης σε μια συστηματική δουλειά στους κύκλους της πολιτικής μας επιρροής, στοχεύοντας στην πιο στενή σύνδεσή τους με το κόμμα, προσβλέποντας ακόμα, μέσα από αυτή τη δουλειά, στην στρατολόγηση νέων μελών. O προσανατολισμός αυτός, παρά το γεγονός ότι ήταν ορθός, σταδιακά εξασθένισε και ατόνησε στις περισσότερες οργανώσεις. Tο αποτέλεσμα ήταν μικρό σε σχέση με τις προσδοκίες και δυνατότητες και το πρόβλημα παραμένει. Eίναι ανάγκη, τόσο πριν, όσο και μετά το 4ο Συνέδριο, να επαναφέρουμε το ζήτημα στο επίκεντρο των KOB.
Tο M-Λ KKE όχι μόνο δε φοβάται να εντοπίσει με καθαρό τρόπο τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, ακόμα και τα λάθη του, αλλά ίσα - ίσα θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο αυτό τον εντοπισμό, σαν αρχή για το ξεπέρασμά τους. Έχουμε και τη θέληση και τη δύναμη, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, όλοι μαζί, να κάνουμε πιο ουσιαστικά και πιο γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση της υπέρβασης των αδυναμιών μας, για την ενίσχυση της ταξικής πάλης, για την ενίσχυση του M-Λ KKE.


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017