Ο Μάο Τσετούγκ για το Στάλινγραντ

Δημοσιεύτηκε στις: 03, Φεβ 2018


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Για τη διαγραφή του χρέους, τα πραγματικά προβλήματα του λαού και τον ευρύτερο προσανατολισμό του κινήματος

» Κράμα τροτσκισμού, σεκταρισμού και αθεράπευτου ρεφορμισμού

» Για την πραγματικότητα και την απειλή πολέμου

» Ο Μάο Τσετούγκ για το Στάλινγραντ

» Η εποποιία του Στάλινγκραντ - 75 χρόνια από τη νίκη ενάντια στο χιλτερικό φασισμό

» O Γκράμσι και οι αναθεωρητές (με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του)

» Για τον αναρχισμό και τις θεωρίες του αυθόρμητου

» 3 μουσικά θέματα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

» Τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη χώρα του Λένιν και του Στάλιν

» Η ομιλία του σ. Δημήτρη Κοντοφάκα για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Άρθρα με λέξεις κλειδιά

Στάλινγκραντ  

Για το Στάλινγκραντ ο Μάο Τσετούνγκ θα προβλέψει στις 12 Οκτωβρίου 1942, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τού Γενάν «Τσεφαντζιμπάο»: «Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του, ολόκληρη η πολιτική και στρατιωτική ζωή ενός φασιστικού κράτους, τέτοιου σαν το χιτλερικό κράτος, είναι θεμελιωμένη πάνω στην επίθεση. Το τέλος της επίθεσης σημαίνει επίσης και το τέλος της ύπαρξής του. Η μάχη του Στάλινγκραντ θα σταματήσει τη φασιστική επίθεση. Η μάχη αυτή παίρνει αποφασιστικό χαρακτήρα και αυτός ο αποφασιστικός χαρακτήρας που τη χαρακτηρίζει θα καθορίσει την πορεία του παγκοσμίου πολέμου στο σύνολό του».... «Η πολιτική ζωή του Ναπολέοντα τελείωσε στο Βατερλώ, αυτό όμως το γεγονός είχε προκαθοριστεί από την ήττα του στη Μόσχα. Σήμερα ο Χίτλερ ακολουθεί το δρόμο του Ναπολέοντα και η μάχη του Στάλινγκραντ προκαθορίζει την καταστροφή του».

 

Για το άνοιγμα του Δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, που αρνούνταν να ανοίξουν το 1942 οι Αγγλο-αμερικάνοι για να βοηθηθεί το μέτωπο στη Σοβιετική Ένωση, θα γράψει στο ίδιο άρθρο: «Στη δύση η Αγγλία και οι ΗΠΑ, μπορεί να επιμένουν στο να περιμένουν ακόμη, για να τραβήξουν τα πράγματα μάκρος. Όταν όμως θα σημάνει η ώρα και θα έχουν τη δυνατότητα να «σκοτώσουν» τον πεθαμένο πια τίγρη, τότε θα ανοίξουν επίσης το δεύτερο Μέτωπο».

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα για τα 25 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, στις 6 Νοέμβρη 1942, ο Μάο Τσετούνγκ θα αναφερθεί πάλι στο Στάλινγκραντ: «Οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, πραγματοποίησαν ένα ηρωικό κατόρθωμα που θα έχει τις αντανακλάσεις του στην τύχη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι μαχητές αυτοί είναι παιδιά του Οκτώβρη. Η σημαία της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι ανίκητη. Οι δυνάμεις του φασισμού είναι καταδικασμένες σε όλεθρο. Οι νίκες του Κόκκινου Στρατού που γιορτάζει ο κινέζικος λαός, είναι επίσης και νίκες μας».


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017