Ο αμερικανός πρέσβης στηρίζει ένθερμα την κυβέρνηση Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στις: 06, Δεκ 2018


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Οι εξελίξεις του 2018 έριξαν τη βαριά σκιά τους πάνω στην ΕΕ

» Ο αμερικανός πρέσβης στηρίζει ένθερμα την κυβέρνηση Τσίπρα

» Στην πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αντιχιτλερικού αγώνα και της αντίστασης του Δεκέμβρη (1941 - 1945)

» Η Αντίσταση του Δεκέμβρη

» Kλιμάκωση της έντασης Ρωσίας Ουκρανίας στο υπόβαθρο της αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης

» Με σημαντική συμμετοχή αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο η εκδήλωση-συζήτηση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο

» Η διοίκηση Τραμπ απειλεί τα καραβάνια των μεταναστών με «φονική βία»

» Κατατέθηκε ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός

» Εκδηλώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ σε Ηράκλειο, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη

» Εκατό χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο οι ιμπεριαλιστές- εμπρηστές του πολέμου προετοιμάζονται για νέο μακελειό

 

Πρόσφατα ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία του στο Συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία, που οργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», δημοσιευμένη στις 4 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε στα σχέδια των ΗΠΑ για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα και προχώρησε σε εγκωμιαστικά σχόλια προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για την ένθερμη ευθυγράμμισή της με αυτές ακριβώς τις επιδιώξεις, αποδίδοντάς της μεταξύ άλλων την υποτιθέμενη επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και τη θέλησή της να επιλύσει διπλωματικά θέματα που χρονίζουν στα Βαλκάνια, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή τους σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, εννοώντας τη στάση της για τη σύμφωνία των Πρεσπών.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Πάιατ έχει συμπυκνώσει το «όραμα» των ΗΠΑ για την Ελλάδα, με τον γλαφυρό όρο «γεωπολιτικός μεντεσές», ενώ ήταν πρέσβης στην Ουκρανία την περίοδο των συγκρούσεων πριν λίγα χρόνια, που οδήγησαν στην πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και στην ανάδειξη στην προεδρία του αμερικανικού ανδρείκελου Ποροσένκο.

Τόσο στην ομιλία του, όσο και στη συνέντευξη, ο Πάιατ αναφέρεται στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, αποτέλεσμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δίνει ιδιαίτερο βάρος στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο, που θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα συντονίσουν τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Σε αυτή τη διαδικασία θα τεθεί επί τάπητος το σύνολο των βλέψεων των ΗΠΑ στην περιοχή και κορυφαίος εκπρόσωπος της χώρας μας θα είναι ο «κομμουνιστής» Κατρούγκαλος, που είναι και αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Όσον αφορά το Διάλογο, ο Πάιατ δηλώνει «εξαιρετικά εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα με την οποία προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στις προετοιμασίες για το Στρατηγικό Διάλογο με σκοπό, όπως μου το έθεσε ο κύριος Κατρούγκαλος, να διατηρηθεί το μικρό θαύμα της ΔΕΘ ζωντανό». Στη ΔΕΘ που πέρασε, οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα και ο πρέσβης θεωρεί ότι, ήταν καθοριστικής σημασίας για να ανοίξουν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προς εκπλήρωση πάντα του ρόλου του γεωπολιτικού μεντεσέ. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια αγορά 11 εκατομμυρίων, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως μια είσοδος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Όπως συνηθίζει, εκφράστηκε με πολύ θετικά σχόλια για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα: «Ο Στρατηγικός Διάλογος αντανακλά την απόφαση των ΗΠΑ να επενδύσουν στη σχέση με την Ελλάδα και την αντίληψή μας για την Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας».

Όσον αφορά τις επενδύσεις, πέρα από την επιμονή στη γενική κατεύθυνση των «μεταρρυθμίσεων» και ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρθηκε στην επέκταση και αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσσα, στον αντίστοιχο πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, στη συνέχιση του αγωγού ΤΑΡ καθώς και στον ελληνοβουλγαρικό IGB, όλα αυτά με σκοπό «τη διαφοροποίηση των δρομολογίων και των προμηθειών», θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα της απεξάρτησης της ενεργειακής εξάρτησης Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω της χώρας μας, την παραμονή της επίσκεψης του Τσίπρα στη Μόσχα.

Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των γεωτρήσεων από την ExxonMobil στα ανοικτά της Κρήτης σε συνεργασία με την ΕΛΠΕ, για την οποία επέμεινε ότι, πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της, καθώς και για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να στηρίξει την Ελλάδα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της όσον αφορά τις ΑΠΕ εφαρμογές. Την τιμητική της είχε και η Onex, που ήδη δραστηριοποείται στα ναυπηγία της Σύρου και αποσκοπεί να αγοράσει και αυτά της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Τέλος, μίλησε και για την ανάγκη να προχωρήσει το «έργο» του Ελληνικού για να αποκτήσει η Αθήνα τη «Ριβιέρα» της.

«Ενίοτε ακούω ανθρώπους να λένε ότι, είναι καλύτερα να περιμένουμε μετά τις εκλογές, για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, για να συνεχιστεί η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Διαφωνώ. Πιστεύω ότι η αναμονή θα ήταν τεράστιο λάθος και θα μπορούσε να ανακόψει τη θετική ορμή μετά το τέλος της διάσωσης (δηλαδή των μνημονίων), της ΔΕΘ και των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια». Φαίνεται ο αμερικανός πρέσβης να έχει κάνει την επιλογή του, όσον αφορά την εκπλήρωση των αμερικανικών βλέψεων, δείχνοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα για να φέρει εις πέρας το έργο, από ότι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη, η οποία άλλωστε, προς αλίευση ψήφων και τίποτα άλλο, αλληθώρισε μπροστά στη συμφωνία των Πρεσπών, κομβικό ζήτημα για τις ΗΠΑ. Σίγουρα πάντως και αυτή η δήλωση είναι έμμεση προεκλογική στήριξη στην ψευτοαριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα.

Φαίνεται και ο Τσίπρας να επενδύει και προεκλογικά στην στήριξη των ΗΠΑ, εφαρμόζοντας πολιτική πλήρους ευθυγράμμισης με αυτές, παραχωρώντας γη και ύδωρ, υποθηκεύοντας τον πλούτο της και το μέλλον της, προσδένοντας ακόμα πιο σφιχτά τη χώρα στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017