Για τη δυαδική εξουσία

Δημοσιεύτηκε στις: 28, Μαρ 2017

 

Το βασικό ζήτημα κάθε επανάστασης είναι το ζήτημα της κρατικής εξουσίας. Χωρίς το ξεκαθάρισμα αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να γίνει ούτε λόγος για οποιαδήποτε συνειδητή συμμετοχή στην επανάσταση, για να μην πούμε πια για την καθοδήγησή της. 

 


Η πιο αξιοσημείωτη ιδιομορφία της επανάστασής μας βρίσκεται στο ότι δημιούργησε μια δυαδική εξουσία. Το γεγονός αυτό πρέπει, πρωτ' απ' όλα, να το καταλάβουμε εμείς οι  ίδιοι. Αν  δεν το καταλάβουμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να ξέρει κανείς να συμπληρώσει  και να διορθώσει π.χ. τις παλιές “διατυπώσεις” του μπολσεβικισμού, γιατί, όπως αποδείχτηκε, ήταν γενικά σωστές, η συγκεκριμένη όμως πραγματοποίησή τους παρουσιάστηκε διαφορετική. Για τη δυαδική εξουσία κανένας δεν σκεφτόταν πρωτήτερα και ούτε μπορούσε να σκεφτεί. 
Σε τι συνίσταται η δυαδική εξουσία; Στο ότι πλάι στην Προσωρινή κυβέρνηση, την κυβέρνηση της αστικής τάξης,  σχηματίστηκε μια άλλη κυβέρνηση, αδύνατη ακόμα, εμβρυακή, μα που ωστόσο υπάρχει αναμφισβήτητα στην πραγματικότητα και αναπτύσσεται: τα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. 
Ποια είναι η ταξική σύνθεση αυτής της άλλης κυβέρνησης; Το προλεταριάτο και η αγροτιά (ντυμένη τη στολή του φαντάρου). Ποιος είναι ο πολιτικός χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης; Είναι μια επαναστατική διχτατορία, δηλαδή  εξουσία που στηρίζεται άμεσα στην επαναστατική κατάληψη στην άμεση πρωτοβουλία των λαϊκών μαζών από τα κάτω, και όχι στο νόμο, που  έχει εκδόσει  μια συγκεντρωτική κρατική εξουσία. Η εξουσία αυτή είναι εντελώς διαφορετικού είδους από την εξουσία που υπάρχει γενικά στην κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία του συνηθισμένου ως τα σήμερα τύπου, που επικρατεί στις  προηγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Συχνά ξεχνούν αυτό το γεγονός, συχνά δεν βαθαίνουν σ' αυτό, ενώ αυτού βρίσκεται όλη η ουσία. Η εξουσία αυτή είναι εξουσία ίδιου τύπου με την Κομμούνα του Παρισιού το 1871. Τα βασικά γνωρίσματα αυτού του τύπου είναι:1) πηγή της εξουσίας δεν είναι ο νόμος που έχει συζητηθεί και ψηφιστεί προηγούμενα από τη βουλή, αλλά η άμεση πρωτοβουλία των λαϊκών μαζών από τα κάτω και  τοπικά, η άμεση “κατάληψη” για να χρησιμοποιήσουμε  μια συνηθισμένη έκφραση· 2)αντικατάσταση της αστυνομίας και του στρατού, που είναι θεσμοί αποσπασμένοι  από το λαό και αντίθετοι προς το λαό,  με τον άμεσο εξοπλισμό  όλου του λαού· σε μια τέτοια εξουσία τη δημόσια τάξη την περιφρουρούν οι ίδιοι οι  ένοπλοι εργάτες και αγρότες, ο ίδιος ο ένοπλος λαός· 3) η υπαλληλία, η γραφειοκρατία είτε αντικατασταίνονται  κι αυτές από την άμεση  εξουσία του ίδιου  του λαού είτε μπαίνουν τουλάχιστο κάτω από έναν ιδιαίτερο έλεγχο, μετατρέπονται όχι μόνο σε αιρετές, μα και σε ανακλητές στην πρώτη απαίτηση του λαού, περιορίζονται στη θέση απλών εντολοδόχων· από στρώμα προνομιούχο με μεγάλες, αστικές αποδοχές για τις “θεσούλες” μετατρέπονται  σε εργάτες ενός ιδιαίτερου “όπλου”, που η αμοιβή τους δεν ξεπερνάει  τη συνηθισμένη αμοιβή ενός καλού εργάτη. 
Σ' αυτό και  μόνο σ' αυτό βρίσκεται η ουσία της Κομμούνας του Παρισιού σαν κράτους ιδιαίτερου τύπου. Την ουσία αυτή την ξέχασαν και τη διαστρέβλωσαν  οι κ.κ. Πλεχάνοφ (οι ανοιχτοί σωβινιστές, που πρόδοσαν το μαρξισμό), οι Κάουτσκι (οι άνθρωποι του “κέντρου”, δηλαδή οι ταλαντευόμενοι ανάμεσα στο σωβινισμό και το μαρξισμό) και γενικά όλοι οι σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλεπαναστάτες κ.λ.π. που κυριαρχούν σήμερα. 
Προσπαθούν να ξεμπερδέψουν με φράσεις, σιωπούν επίμονα, ξεγλιστρούν, συγχαίρουν χίλιες φορές εαυτούς και αλλήλους για την επανάσταση, μα δε θέλουν να σκεφτούν τι είναι τα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Δεν θέλουν να δουν την εξόφθαλμη αλήθεια, ότι εφόσον υπάρχουν αυτά τα Σοβιέτ,  εφόσον τα Σοβιέτ αυτά αποτελούν εξουσία, υπάρχει στη Ρωσία κράτος τύπου Κομμούνας του  Παρισιού. 
Υπογράμμισα το “εφόσον”. Επειδή η εξουσία αυτή είναι μόνο εμβρυακή. Αυτή μόνη της και με την ανοιχτή συμφωνία με την αστική Προσωρινή κυβέρνηση και με μια σειρά έμπραχτες παραχωρήσεις παράδοσε και παραδίνει τις θέσεις της στην αστική τάξη. 
Γιατί; μήπως επειδή οι Τσχέιτζε,  Τσερετέλι,Στεκλόφ και Σία κάνουν “λάθος”; Ανοησίες. Έτσι μπορεί να σκέφτεται ένας φιλισταίος, όχι όμως ένας μαρξιστής. Η αιτία είναι η ανεπαρκής συνειδητότητα και οργάνωση των προλετάριων και των αγροτών. Το  “λάθος” των προαναφερμένων αρχηγών βρίσκεται στη μικροαστική τους θέση, στο ότι  συσκοτίζουν τη συνείδηση των εργατών, αντί να τη φωτίζουν,  σπέρνουν  μικροαστικές αυταπάτες, αντί να τις διαλύουν, δυναμώνουν την επιροή της αστικής τάξης στις μάζες, αντί να λυτρώνουν τις μάζες από την επιροή αυτή. 
Απ' αυτά πρέπει κιόλας να έχει γίνει φανερό, γιατί και οι σύντροφοί μας κάνουν τόσο πολλά λάθη, όταν βάζουν “απλώς” το ερώτημα: πρέπει να ανατρέψουμε αμέσως την Προσωρινή κυβέρνηση;
Απαντώ: 1) πρέπει να την ανατρέψουμε, γιατί είναι ολιγαρχική, αστική και όχι παλλαϊκή, δεν μπορεί να δόσει ούτε ειρήνη, ούτε ψωμί, ούτε πλέρια λευτεριά· 2) δεν πρέπει να την ανατρέψουμε  τώρα, γιατί κρατιέται χάρη στην άμεση και έμμεση τυπική και έμπραχτη  συμφωνία με τα Σοβιέτ των εργατών βουλευτών, και  πρωτ' απ' όλα με το κύριο Σοβιέτ, το Σοβιέτ της Πετρούπολης· 3) γενικά δεν πρέπει να την “ανατρέψουμε” με το συνηθισμένο τρόπο, γιατί βασίζεται στην “υποστήριξη” που  παρέχει στην αστική τάξη η δεύτερη κυβέρνηση, το Σοβιέτ των εργατών βουλευτών, και η κυβέρνηση αυτή είναι η μοναδικά δυνατή επαναστατική κυβέρνηση, που εκφράζει άμεσα τη συνείδηση και τη θέληση  της πλειοψηφίας των εργατών και των αγροτών. Η ανθρωπότητα δεν έχει δημιουργήσει και μεις δεν  ξέρουμε ως τα σήμερα ανώτερο, καλύτερο τύπο κυβέρνησης από τα Σοβιέτ των εργατών, των εργατών της γης, των αγροτών και των στρατιωτών βουλευτών. 
Οι συνειδητοί εργάτες, για να γίνουν εξουσία, πρέπει να καταχτήσουν με το μέρος τους την πλειοψηφία: όσο δεν ασκείται βία ενάντια στις μάζες, άλλος δρόμος προς την εξουσία δεν υπάρχει. Εμείς δεν είμαστε μπλανκιστές, δεν είμαστε οπαδοί της κατάληψης της εξουσίας από μια μειοψηφία. Εμείς είμαστε μαρξιστές, οπαδοί της προλεταριακής ταξικής πάλης ενάντια στην μικροαστική μέθη, το σωβινισμό-αμυντισμό, τις κούφιες φράσεις, την εξάρτηση από την αστική τάξη. 
Ας δημιουργήσουμε ένα προλεταριακό κομμουνιστικό κόμμα· τα στοιχεία του τα δημιούργησαν κιόλας οι καλύτεροι οπαδοί του  μπολσεβικισμού. Ας συσπειρωθούμε για μια προλετα­ριακή ταξική δράση, και τότε ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός προλετάριων και φτωχών αγροτών θα περνά με το μέρος μας. Γιατί η ζωή θα διαλύει  καθημερινά τις μικροαστικές αυταπάτες των “σοσιαλδημοκρατών”, των Τσχέιτζε, Τσερετέλι, Στεκλόφ και λοιπών, των “σοσιαλεπαναστατών” και των ακόμα πιο “καθαρών” μικροαστών.
Η αστική τάξη είναι υπέρ της μονοκρατορίας της αστικής τάξης. 
Οι συνειδητοί εργάτες  είναι υπέρ της μονοκρατορίας των Σοβιέτ των εργατών, των εργατών γης, των αγροτών και των στρατιωτών βουλευτών, υπέρ μιας μονοκρατορίας προετοιμασμένης με το φώτισμα της προλεταριακής συνείδησης, με την απαλλαγή της από την επιρροή της αστικής τάξης, και όχι με τυχοδιωχτισμούς. 
Οι μικροαστοί - “σοσιαλδημοκράτες”, σοσιαλεπαναστάτες  ταλαντεύονται και εμποδίζουν το φώτισμα αυτό, την απαλλαγή αυτή. 
Αυτός είναι ο πραγματικός, ο ταξικός, συσχετισμός των δυνάμεων, που καθορίζει τα καθήκοντά μας. 


“Πράβντα” αρ. Φύλλου 28, 
9 Απρίλη 1917 
  Υπογραφή: Ν. Λένιν 


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017