Ιδεολογική Πάλη

201819 Σεπ

Για τη διαγραφή του χρέους, τα πραγματικά προβλήματα του λαού και τον ευρύτερο προσανατολισμό του κινήματος

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο «Για τη διαγραφή του χρέους, τα πραγματικά προβλήματα του λαού και τον ευρύτερο προσανατολισμό του κινήματος», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Λαϊκός Δρόμος», σε τρείς συνέχειες, στις 24 Δεκέμβρη 2010, στις 18 Γενάρη και 4 Φλεβάρη 2011. Κάτω από το φως των δραματικών εξελίξεων που σημειώθηκαν διεθνώς και στη χώρα μας από τότε μέχρι σήμερα, με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και την υπαγωγή της χώρας μας κάτω από τα μνημόνια, έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγραφή της αντιπαράθεσης των διαφορετικών θέσεων που υποστηρίχθηκαν τότε και αναπαράγονται με τη μια ή την άλλη μορφή μέχρι σήμερα, και η ανάγκη να βγουν συμπεράσματα για το πώς στάθηκαν και εξακολουθούν να στέκονται μια σειρά δυνάμεις  απέναντι στα πραγματικά προβλήματα του λαού και που οδηγεί το κίνημα ο ευρύτερος πολιτικός προσανατολισμός τους.


201815 Απρ

Κράμα τροτσκισμού, σεκταρισμού και αθεράπευτου ρεφορμισμού

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ελληνοτουρκικά και τον “ιμπεριαλιστικό πόλεμο”

Στο πολυδιαφημισμένο (από τους ίδιους) “Πρόγραμμα” που ψηφίστηκε στο 19ο συνέδριο του ΚΚΕ, οι καθοδηγητές του, φρόντισαν να εντάξουν και την παρακάτω “θέση”: “Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό  είτε σε επιθετικό πόλεμο, το κόμμα πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα  της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί  με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό – λαϊκό μέτωπο με όλες  τις μορφές δράσης. Με σύνθημα: ο λαός να δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα, που όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την “ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο”.


201815 Απρ

Για την πραγματικότητα και την απειλή πολέμου

Μ αφορμή σχετικό κείμενο του Λ.Δ. (24/3), αναρτήθηκε από το ΚΚΕ (μ-λ) στις 6/4 άρθρο με τίτλο «Περί πραγματικότητας και της βάσης ανάπτυξης αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος», το οποίο ασκεί κριτική στις θέσεις που κατά τους σ. του ΚΚΕ (μ-λ) παρουσιάζονται εκεί. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες της όξυνσης των ανταγωνισμών και της αναθέρμανσης των σεναρίων πολέμου, θεωρούμε θεμιτό και αναγκαίο έναν τέτοιο διάλογο ανάμεσα στις δύο οργανώσεις. Αρκεί όμως αυτός να γίνεται πάνω στα πραγματικά ζητήματα και όχι σε κατασκευασμένες ή παραποιημένες θέσεις. Στη βάση αυτή οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής:


201803 Φεβ

Ο Μάο Τσετούγκ για το Στάλινγραντ

Για το Στάλινγκραντ ο Μάο Τσετούνγκ θα προβλέψει στις 12 Οκτωβρίου 1942, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τού Γενάν «Τσεφαντζιμπάο»: «Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του, ολόκληρη η πολιτική και στρατιωτική ζωή ενός φασιστικού κράτους, τέτοιου σαν το χιτλερικό κράτος, είναι θεμελιωμένη πάνω στην επίθεση. Το τέλος της επίθεσης σημαίνει επίσης και το τέλος της ύπαρξής του. Η μάχη του Στάλινγκραντ θα σταματήσει τη φασιστική επίθεση. Η μάχη αυτή παίρνει αποφασιστικό χαρακτήρα και αυτός ο αποφασιστικός χαρακτήρας που τη χαρακτηρίζει θα καθορίσει την πορεία του παγκοσμίου πολέμου στο σύνολό του».... «Η πολιτική ζωή του Ναπολέοντα τελείωσε στο Βατερλώ, αυτό όμως το γεγονός είχε προκαθοριστεί από την ήττα του στη Μόσχα. Σήμερα ο Χίτλερ ακολουθεί το δρόμο του Ναπολέοντα και η μάχη του Στάλινγκραντ προκαθορίζει την καταστροφή του».


201803 Φεβ

Η εποποιία του Στάλινγκραντ - 75 χρόνια από τη νίκη ενάντια στο χιλτερικό φασισμό

75 χρόνια από τη νικηφόρα έκβαση της μεγάλης μάχης που σήμανε την αρχή του τέλους του γερμανικού φασισμού

Η επέτειος της εποποιίας του Στάλινγκραντ, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μέρα λήξης της αποφασιστικής μάχης που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του γερμανικού φασισμού. Στις 2 Φεβρουαρίου 1943, ο φον Πάουλους, έγινε ο πρώτος στρατάρχης στην ιστορία των γερμανικών όπλων που παραδόθηκε, ζητώντας από τους άνδρες του να καταθέσουν τα όπλα. 75 χρόνια μετά, οι μνήμες του Στάλινγκραντ παραμένουν ζωντανές όχι μόνο στη Ρωσία αλλά σε όλο τον κόσμο, αναπόσπαστα συνδεμένες με το όνομα και τη δράση του Ι.Β. Στάλιν, ηγέτη του κόμματος των μπολσεβίκων και του σοβιετικού λαού, πρωτεργάτη της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. O ρεβιζιονισμός θέλησε να ξεριζώσει και να σβήσει από τη μνήμη των λαών το έργο του Στάλιν, και η αντισταλινική (- στην ουσία αντικομμουνιστική) εκστρατεία ύστερα από το διαβόητο 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, έφτασε στο σημείο να μετονομάσει την ηρωίδα πόλη του Στάλινγκραντ σε Βόλγκογκραντ. Το ανοσιούργημα ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από το λαό, και δεν γίνεται αποδεκτό ούτε σήμερα κάτω από τις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ζει εδώ και πολλά χρόνια πλέον ο ρωσικός λαός. Oι τοπικές αρχές του «Βόλγκογκραντ» αποφάσισαν ότι η πόλη θα φέρει το όνομα Στάλινγκραντ στην επέτειο της 2 Φλεβάρη, κατά τους εορτασμούς για τη λήξη του πολέμου στην Ευρώπη (9 Μαΐου) και σε άλλες τέσσερις ημερομηνίες που συνδέονται με τη μάχη!
6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017