Ιδεολογική Πάλη

201822 Ιαν

O Γκράμσι και οι αναθεωρητές (με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του)

Στις 22 Γενάρη του 1891, ήρθε στη ζωή ο Αντόνιο Γκράμσι ένας από τους ηγέτες και οργανωτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή θεωρούμε σημαντικό να αναφερθουμε στη ζωή και το έργο του Α. Γκράμσι ενός επαναστάτη κομμουνιστή ηγέτη ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην επανάσταση και στο κομμουνιστικό κίνημα και πέθανε από τις κακουχίες της φυλακής των φασιστών.

* * *

Το ζήτημα της ηγεμονίας στις συμμαχίες της εργατικής τάξης αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην επαναστατική διαδικασία. Δίπλα στο κλασικό, πλέον «ποιος, ποιον» που ανέδειξε ο Λένιν σ’ ό,τι αφορά την ανατροπή της κυρίαρχης τάξης προστίθεται και το «με ποιον» που αποτελεί κλειδί για το προχώρημα της ταξικής πάλης.

Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν εκτεταμένα κοινωνικά στρώματα ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη. Το ποιος θα τα κερδίσει στην «κόντρα» αφορά σε τελική ανάλυση το νικηφόρο ή όχι της αναμέτρησης των βασικών τάξεων.


201804 Ιαν

Για τον αναρχισμό και τις θεωρίες του αυθόρμητου

Σε τι θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε τα σημαντικότερα στοιχεία του μαρξισμού σ' αντίθεση με τον αναρχισμό;

α) στο φιλοσοφικό υλισμό και κυρίως στον πρωταρχικό του πυρήνα, που είναι η σχέση της νόησης με το είναι: «H ύλη προηγείται της συνείδησης», αυτή είναι η βασική αλήθεια του υλισμού,

β) στη διαλεκτική, σαν την επιστήμη των γενικών νόμων της κίνησης του εξωτερικού κόσμου και της ανθρώπινης σκέψης,

γ) στην υλιστική αντίληψη της ιστορίας (ιστορικός υλισμός). H ουσία του ιστορικού υλισμού βρίσκεται στο ότι ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί το βασικό στοιχείο,

δ) στην ταξική πάλη. «H ιστορία όλων των κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων»,


201714 Νοε

3 μουσικά θέματα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Το βίντεο που ακολουθεί προβλήθηκε στην κεντρική εκδήλωση του διημέρου για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.


201707 Νοε

Τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη χώρα του Λένιν και του Στάλιν

Δημοσιεύουμε το κείμενο της παρουσίασης των επιτευγμάτων της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης στη χώρα του Λένιν και του Στάλιν, όπως αυτή έγινε στο «ΣΗΜΑ», στις 14/10, από την σ. Τάνια Ζωγράφου. Η παρουσίαση συνοδευόταν από οπτικό υλικό, αναφορές στο οποίο υλικό, βρίσκονται μέσα στη ροή του κειμένου.

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ

ή: Για τους Μπολσεβίκους δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα.

Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, σε όλη τη διάρκεια των χρόνων 1917, μέχρι και τη δεκαετία του '50, δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Οι λαοί σε όλον τον κόσμο, τα αναγνωρίζουν, κρατώντας τα σε ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά τους. Οι καταπιεστές, μη μπορώντας να τα αρνηθούν, 100 χρόνια τώρα, τα συκοφαντούν λυσσασμένα, προσπαθώντας, να τα παρουσιάσουν σαν αποτέλεσμα ανομολόγητης καταπίεσης των λαών της Ρωσίας, όταν δεν παραληρούν για τους μπολσεβίκους που έτρωγαν παιδιά και για τα θύματα του Στάλιν που κάθε χρονιά αυξάνουν κατά ένα εκατομμύριο.


201705 Νοε

Η ομιλία του σ. Δημήτρη Κοντοφάκα για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Με την Οχτωβριανή επανάσταση η πορεία της παγκόσμιας κοινωνικής εξέλιξης γνώρισε την πιο ορμητική επιτάχυνση που παρόμοια δεν είχε σημειωθεί ποτέ στη ζωή της ανθρωπότητας. Η ιστορία προχώρησε μπροστά με γιγάντια βήματα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες κοκκίνισε το 1/3 του πλανήτη. Κάτω από την επίδραση των ιδεών του Οχτώβρη δημιουργήθηκαν νέα κομμουνιστικά κόμματα, αναπτύχθηκαν σε κάθε γωνιά του κόσμου θυελλώδεις κοινωνικοί και εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες , οι λαοί στη μια χώρα ύστερα από την άλλη σάρωναν τα παλιά καθεστώτα, που στηρίζονταν στην ταξική εκμετάλλευση και την εθνική καταπίεση. 
6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017