50 Χρόνια Αναγέννηση

Τον Οκτώβρη του 2014, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έκδοση της Αναγέννησης. Τιμώντας την επέτειο αυτή, εγκαινιάζουμε τη νέα μόνιμη στήλη στην οποία θα φιλοξενήσουμε βασικά κείμενα και άρθρα της.

201406 Ιούν

Ψηλά τη σημαία του συνεπούς αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Οι μαρξιστές – λενινιστές μέσα από τις στήλες του περιοδικού “Αναγέννηση” έκαναν συστηματική κριτική  στην οππορτουνιστική  πολιτική της ηγεσίας της ΕΔΑ, προβάλλοντας τις συνεπείς  αριστερές θέσεις που συγκροτούσαν  τη βάση  για μια πραγματική αναγέννηση του κινήματος. Ανάμεσα σ' αυτές ξεχωριστή σημασία είχαν οι θέσεις για την υπεράσπιση του συνεπούς αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Η ηγεσία της ΕΔΑ είχε προχωρήσει σ' ένα δρόμο ρεφορμιστικής αλλοίωσης  και φαλκίδευσης του περιεχομένου της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Σ'  ένα δρόμο υπονόμευσης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, τόσο με κινήσεις περιορισμού της αντιιμπεριαλιστικής έκφρασης των μαζών στις λαϊκές κινητοποιήσεις, όσο και με την αποδυνάμωση και, ουσιαστικά, την εγκατάλειψη των αντιιμπεριαλιστικών αιτημάτων. Για παράδειγμα, το βασικό αίτημα “Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ”, η ηγεσία της ΕΔΑ μέσα από το άρθρο (“ΑΥΓΗ” 1.6.65)  του μέλους της ΕΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΕΔΑ, Η. Ηλιού, έφτασε να το αντικαταστήσει με το “Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ναι, όσο αυτό είναι η πολιτική θέληση της πλειοψηφίας. Αλλά με την ισότιμη, ανεξάρτητη και αυτόνομη θέλησή της”.


201405 Μαϊ

50χρονα της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ»

ΟΙ  «ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΤΟΥ Μ-Λ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Με τις στήλες που αφιερώνει ο «ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», από την αρχή του χρόνου, στη δημοσίευση κειμένων  της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» και ντοκουμέντων του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, το Μ-Λ ΚΚΕ υλοποιεί  την πρώτη από τις προγραμματισμένες δραστηριότητές  του μέσα  στο 2014, για να τιμήσει τον μισό αιώνα από την έκδοση του περιοδικού που σηματοδότησε τη δημόσια εμφάνιση των μαρξιστών-λενινιστών  της Ελλάδας.


201424 Μαρ

Το ξεδίπλωμα του αντιρεβιζιονιστικού αγώνα

Η γέννηση του σύγχρονου μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος που σηματοδοτήθηκε από την  έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση» το 1964, υπήρξε καρπός, πρώτα και κύρια, της εσωτερικής ανάγκης του κινήματος στη χώρα μας. Της ανάγκης να  καταπολεμηθεί η ρεβιζιονιστική γραμμή που επιβλήθηκε στο ΚΚΕ που το μεταμόρφωσε σε ένα οππορτουνιστικό-ρεφορμιστικό κόμμα.


201415 Μαρ

Για μια πραγματική αναγέννηση του κινήματος και της Ελλάδας (μέρος 4ο)

Μια αντιφατική τακτική απέναντι στην Κυβέρνηση Πιπινέλη. 

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Πιπινέλη, ήταν μια προσπάθεια των ξένων ιμπεριαλιστών και της ξενόδουλης πλουτοκρατικής ολιγαρχίας να κλείσουν το δρόμο, που άνοιγε η λαϊκή πάλη, μια απόπειρα να ανακόψουν τη λαϊκή ορμή, να ευνουχίσουν το κίνημα και την απαίτηση των μαζών για ριζική αλλαγή στην κατάσταση με την απατηλή προσφορά της «υπηρεσιακής κυβέρνησης» και των «ελευθέρων εκλογών» και να επιβάλουν ένα νέο εκλογικό πραξικόπημα. Το χρέος μιας συνεπούς ηγεσίας του κινήματος ήταν όχι απλώς να καταγγείλει τον ψευδοϋπηρεσιακό χαρακτήρα της κυβέρνησης Πιπινέλη αλλά, αντίθετα να χρησιμοποιήσει αυτή την καταγγελία  για την ανάπτυξη μιας δραστήριας και αποφασιστικής δουλειάς μέσα στις μάζες, έτσι ώστε όχι μόνο να μην ανακοπεί αλλά να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ η λαϊκή ορμή και πάλη και να επιβάλει τις λύσεις εκείνες, που η κατάσταση η ίδια επέτρεπε και απαιτούσε τη στιγμή εκείνη.


201415 Μαρ

Για μια πραγματική αναγέννηση του κινήματος και της Ελλάδας (μέρος 3ο)

Η πολιτική της «ενεργού ουδετερότητας» που διακηρύσσει η ΕΔΑ εξυπηρετεί τον ιμπεριαλισμό.

Στο πρόγραμμα, που ψήφισε το Α' Συνέδριο της ΕΔΑ («Το Πρόγραμμα της Εθνικής Δημοκρατικής, Αλλαγής») το 1959 προβάλλεται το αίτημα για την «υιοθέτηση πολιτικής ουδετερότητας».
Ποιο είναι το νόημα της ουδετερότητας αυτής; Το δίνει, με πολλή σαφήνεια, η σχετική εισήγηση, που έγινε στο Α’ Συνέδριο της ΕΔΑ: «Έχουμε τη γνώμη ότι στο πρόγραμμά μας πρέπει, καθαρά και χωρίς περιστροφές, να θέσουμε το πρόβλημα της ουδετερότητας. Ότι σήμερα για τη χώρα μας μπαίνει πρόβλημα ουδετερότητας ανάμεσα στους δυο κόσμους. Όχι βέβαια ουδετερότητα παθητική, αλλά ουδετερότητα ενεργητική...»(14) (Υ.Σ.) Και η διατύπωση για «δυο κόσμους» τι εξυπονοεί; Αποσαφηνίζεται κι αυτό σε ένα πρόσφατο λόγο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΕΔΑ: «Εμείς δεν συμφωνούμεν με την πολιτική της προσδέσεως σε συνασπισμούς και πιστεύομεν ότι η ενεργός ουδετερότητα εγγυάται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας...»(15) (Υ.Σ.) Ώστε η έννοια «κόσμος» ταυτίζεται με την έννοια «συνασπισμός». Υπάρχουν λοιπόν ο ιμπεριαλιστικός κόσμος —συνασπισμός και ο σοσιαλιστικός κόσμος— συνασπισμός. Αλλά αυτό δεν είναι μια κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας του σύγχρονου κόσμου; Και δεν αποτελεί μια απλή επανάληψη των τιτοϊκών θεωριών, που ταυτίζουν το στρατόπεδο με το συνασπισμό, που μετατρέπουν το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο σε «δυτικό συνασπισμό» και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο σε «ανατολικό συνασπισμό» για να καταλήξουν στην προβολή «μιας ανεξάρτητης γραμμής», της «εκτός συνασπισμών» πολιτικής, της διαβόητης «πολιτικής της ενεργού ουδετερότητας»;
6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017