6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ

Εδώ δημοσιεύονται οι θέσεις της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ προς το 6ο Συνέδριο, κείμενα αναλύσεων καθώς και οι αποφάσεις του σώματος

201830 Μαϊ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ 6ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία συνήλθε στις 25-27 Μαΐου, το 6ο συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ στην Αθήνα, μέσα σε κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και πίστης στην υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος και για τη δυνατότητα εκπλήρωσης των πολιτικών στόχων και την προώθηση των γενικότερων σκοπών του Μ-Λ ΚΚΕ. Ύστερα από μια τριήμερη, ζωντανή, μεστή και δημιουργική διαδικασία, με τις τοποθετήσεις δεκάδων συντρόφων να διαπνέονται από ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης, απαιτητικότητας και προσφοράς, οι Θέσεις της ΚΕ ψηφίστηκαν ομόφωνα, εξοπλίζοντας το Μ-Λ ΚΚΕ να προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη και το λαό μας.


201827 Μαϊ

Παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ προς το 6ο Συνέδριο από τον σ. Αντώνη Παπαδόπουλο

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Αυτό που χαρακτηρίζει τη διεθνή κατάσταση είναι η όξυνση όλων των βασικών αντιθέσεων του σημερινού κόσμου, η ξέφρενη επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, οι ανακατατάξεις στη δύναμη των διεθνών κέντρων που προκαλούν απότομη κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σκοτεινιάζουν το διεθνή ορίζοντα.

Παρά τις ανακατατάξεις που έχουν σημειωθεί στη δύναμη των ιμπεριαλιστικών κρατών,οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη η πιο ισχυρή δύναμη, σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, πλην όμως οι δυνατότητές τους εξασθενούν, η παγκόσμια αμερικάνικη ηγεμονία έχει αρχίσει να φθίνει, οι κυρίαρχες δυνάμεις στο εσωτερικό του είναι βαθιά διχασμένες και η στρατηγική τους βρίσκεται σε κρίση.


201827 Μαϊ

Η εναρκτήρια ομιλία του σ. Πέτρου Κουφοβασίλη στο 6ο Συνέδριο

Εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ, απευθύνω θερμό καλωσόρισμα στους συντρόφους και τις συντρόφισσες, του συναγωνιστές και συναγωνίστριες, σ' όλους τους φίλους και τις φίλες που συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή με την οποία εγκαινιάζονται οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου μας.

***

Σ' όλη την πορεία που διανύθηκε ύστερα από τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ, όπως όλοι γνωρίζετε, αναπτύχθηκε όχι μόνο μια πλατιά εσωκομματική συζήτηση αλλά και μια δημόσια κομματική παρέμβαση για την προβολή και διάδοση των θέσεών μας. Διοργανώθηκαν πολιτικές συγκεντρώσεις, συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις σε συνοικίες της Αθήνας και σε μια σειρά άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας, με τη συμμετοχή ευρύτερου κύκλου συναγωνιστών και φίλων. Οι διαδικασίες αυτές συνέβαλαν στο παραπέρα φώτισμα των ζητημάτων, στην εμβάθυνση, πιο ουσιαστική αφομοίωση και εμπλουτισμό των θέσεων της ΚΕ. Στην πορεία των συζητήσεων και σε αντιπαραβολή με άλλα πολιτικά ρεύματα και απόψεις, αναδείχτηκαν τα κύρια διακριτικά γνωρίσματα της ιδεολογικοπολιτικής γραμμής και φυσιογνωμίας του Μ-Λ ΚΚΕ, η ιστορική προέλευση και διαδρομή ευρύτερα του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος, οι θέσεις μας για την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.


201827 Μαϊ

Χαιρετισμός του ΚΚΕ(μ-λ) στην εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ

Δημοσιεύουμε τον χαιρετισμό που απηύθυνε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ) στην κεντρική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για το 6ο Συνέδριο

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζουμε το συνέδριό σας, το οποίο πραγματοποιείται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τους λαούς όλου του κόσμου αλλά και τον δικό μας. Η παρατεταμένη και συνολική κρίση του καπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού συστήματος σε συνδυασμό με τη δυσμενή θέση των λαών και του προλεταριάτου, φέρνει μεγάλη οδύνη και τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα και τομείς της ζωής. Ο πόλεμος ακούγεται όλο και πιο πολύ, η ανάπτυξη (ακόμα και αυτή η καπιταλιστική) έχει γίνει ανέκδοτο, τα εργασιακά, μορφωτικά, δημοκρατικά δικαιώματα συντρίβονται. Νέα καθήκοντα γεννιούνται καθημερινά για αυτούς που επιμένουν στον κομμουνιστικό δρόμο, για αυτούς που θέλουν να υπηρετήσουν τη λαϊκή υπόθεση. Ταυτόχρονα, η ήττα του κομμουνιστικού κινήματος που εξελίχθηκε παράλληλα με την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης, αποδεικνύεται ότι έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο ίσως κάποιοι εκτιμούσαν. Οι κομμουνιστικές προσπάθειες σε όλον τον κόσμο έχουν σοβαρές δυσκολίες στη συγκρότησή τους και στη συμβολή τους στην εργατική και λαϊκή συγκρότηση.


201827 Μαϊ

Ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε σήμερα τις διήμερες εργασίες του 6ου συνεδρίου το Μ-Λ ΚΚΕ. Το άνοιγμα των εργασιών ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Μάη με την κεντρική πολιτική εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ. H εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο "Σήμα", ξεκίνησε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο, τιμώντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ και τα 54 χρόνια από τη γέννηση του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο σύντροφος Π. Κουφοβασίλης, ενώ την εισήγηση πάνω στις Θέσεις έκανε ο σύντροφος Α. Παπαδόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία των συντρόφων του ΚΚΕ(μ-λ) οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.
6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017